Budapest

Per trein naar Budapest

Vanaf plaatsen zoals bijvoorbeeld Füzesabony en Gödöllő gaan regelmatig treinen naar Budapest Keleti Palyaudvar (station). Op die manier reist u rustig en comfortabel de stad in en kunt u uw auto vaak recht voor het station parkeren! Vanaf het Keleti kunt u met de metro de stad in reizen.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Budapest is te verkiezen boven het gebruik van de eigen auto.Koop in ieder geval een dagkaart of een kaart voor een paar dagen. U kunt dan met alle openbaar vervoer reizen. Er wordt veel gecontroleerd en een boete kost HUF 16.000,-.

Batthyány tér

Stap uit op metrostation Batthyány tér (op de rode lijn) en geniet van het prachtige uitzicht op het Parlementsgebouw.

Schoenenmonument

Schoenen op de Donaukade is een gedenkteken in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Dit monument ligt aan de kade van de Donau en op deze plek zijn over een lengte van veertig meter, zestig paar metalen schoenen te vinden die op de rand van de kade staan. Zo’n tien meter hierachter is een zeventig cm hoge bank te vinden. Het monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de Joden die langs de oever van de Donau zijn gefusilleerd tijdens de pogroms die door de Pijlkruisers, een met nazi-Duitsland sympathiserende beweging, werden uitgevoerd. De Joden werden eerst gedwongen om hun schoenen uit te trekken en vervolgens op de rand te gaan staan. Hierna werden ze doodgeschoten waarna ze in de rivier vielen en door de stroming werden meegenomen. Dit momument is onthuld in 2005. Bron: Wikipedia
operabudapest

Opera

De Opera ligt aan de aan de Andrássy út en is met de gele metrolijn makkelijk te bereiken.Geweldig mooi gebouw om te bezichtigen. Iedere dag zijn er rondleidingen 15.00 en 16.00 uur.
basilika

Basiliek

De Basiliek aan de Bajcsy-Zsilinszky út is een rustbaken in de stad. De moeite van het bezoeken waard. Te bereiken met de gele metrolijn, halte Bajcsy-Zsilinszky út.

Váci utca en Vörösmarty tér

Natuurlijk loop je een keer door de Váci utca (de belangrijkste winkelstraat van Budapest). Aan het ene eind van de Váci utca is het Vörösmarty tér met Gerbeaud en aan de andere kant is de markthal.
Gerbeaud

Gerbeaud

Ga géén koffie drinken bij Gerbeaud! Het is véél te duur en écht toeristisch! Kijk er een keer binnen en ga naar Centrál Kávéház in de Irányi utca aan het einde van Ferenciek tere (station op de blauwe metrolijn).

Szimpla kert

Naar de szimpla kert móet je naar toe. Het is een leuke en gezellige uitgaansgelegenheid.In een groot oud pand met de tuin wordt gedoogd om een café uit te baten. De inrichting is van ‘kringloop-niveau’, het kan immers zo maar gebeuren dat het van de ene op de andere dag dicht moet. Je kunt plaatsnemen in een tandartsstoel of in een opengezaagde Trabant. Binnen kun je in één van de kamers gaan zitten, bij de optredende band gaan zitten of op de binnenplaats onder de sterrenhemel plaatsnemen.   Lees {modal gallery=images/artikel_ruin_bars_2015}hier{/modal} een leuk artikel uit het Wizzair blad van december 2015 over ‘Ruin Bars’ in Budapest.
Karavan

Karaván Streetfood

Slechts enkele deuren naast de bekende Szimpla Kert ligt Karaván. Honger gekregen na het stappen? Karaván! Een streetfood plek met enorme leuke Truck Food tentjes. Altijd lekker eten! Bekijk de website van Karaván.
Gozsdu udvar 1

Gozsdu Udvar

Dé uitgaansplace to be! Vele leuke restaurantjes en kroegen bij elkaar. Voor elk wat wils! Bekijk de website van Gozsda Udvar.
houseofterrormuseum

Terror Háza

Terror Háza ligt aan de Andrássy ut nummer 60, op de gele metrolijn halte Vörösmarty utca. Het is een mooi museum over de onderdrukking van de Hongaren gedurende de 20e eeuw in zijn algemeenheid en over de opstand van 1956 in het bijzonder. Openingstijden: Iedere dag behalve maandag van 10.00 tot 18.00 uur. In het weekend van 10.00 tot 19.30 uur.
margitsziget

Margit Sziget

Het Margit Sziget is een bezienswaardig eiland in de Donau, iets ten noorden van het Parlementsgebouw. Het eiland lijkt als een boot vast te liggen tussen de Margit híd en de Árpád híd.Wandelen op het eiland is erg rustgevend en de moeite waard. Vanaf het metrostation Árpád híd (op de blauwe lijn) bus 26 nemen en de eerste halte op het eiland uitstappen, vervolgens 2½ kilometer over het eiland lopen naar de Margit híd en daar de tram weer pakken.

Burchtheuvel

Een bezoek aan de Burcht is een absolute must. Neem bus 16 vanaf het metrostation Déak tér, deze brengt u tot op de Burcht.Bekijk de National Galery (in het paleis) en Mattyás templom. In deze kerk is Sissi tot Koningin van Hongarije gekroond is. Een kopie van de koningskroon ligt boven in de kerk. Het origineel ligt in het Parlementsgebouw.

Vissersbastion

Bekijk vanaf het vissersbastion de stad. Doe dat ’s middags, dan heb je de zon in de rug en kun je de mooiste foto’s van Pest maken!

Ruszwurm op de Burchtheuvel

Drink koffie met een taartje bij het oudste koffiehuis(je) van de stad: Ruszwurm. Ruszwurm zit op de Burchtheuvel in het straatje tegenover Mattyas tempom.

Széchenyi Lánc híd

Deze brug is in het Nederlands beter bekend als ‘Kettingbrug’. Vanaf de Burcht is ie prachtig te zien. Ook ’s avonds de moeite waard!
muzikum

Muzikum

Leuk en kleinschalig muziektheater. Kleine voorstellingen voor weinig centen! Beetje cultuursnuiven!
budapestszechenyibaths

Thermaal baden

De thermaal baden in Budapest zijn van een grote schoonheid. Bezoek een keer het Szechényi (op de gele metrolijn) of het Gellért (vlak bij de Szabadság híd). Dit artikel verscheen op 29 januari 2016 op de site van De TelegraafDe beste spa’s van Boedapest (link naar De Telegraaf)De beste spa’s van Boedapest (pdf)
heroessquarebudapest

Andrássy út en Hősök tere

Op een zomerse dag is het heerlijk om de Andrássy út af te lopen. Begin met een bezoek aan de Basiliek, aanschouw de Opera (kom daar later op de middag terug om een rondleiding te volgen), ga even zitten op het Liszt Ferenc tér, laat het Oktogon op je afkomen, bezoek Terror Háza en loop door tot op Hősök tere (Heldenplein). Breng vervolgens een bezoek aan het Szechényi termaal bad en Varosliget (het stadspark).