20 augustus

Nationale feestdag 20 augustus

vuurwerk BudapestDe Nationale Feestdag (Alkotmányunk Ünnepe) of ook Feest van de Grondwet, wordt in Hongarije op 20 augustus gevierd.

In Budapest wordt vooral de Nationale Feestdag gevierd met een spetterend vuurwerk, dat ’s avonds om 21 uur stipt begint. Op de kade-oevers langs de Donau en op de bruggen, staat het dan overvol van het volk, dat dit evenement niet wil missen. Zelfs plezierboten liggen verlicht te wachten op het gebeuren.


Hongaren en toeristen zijn er vroeg bij om een goed plaatsje te hebben. Het vuurwerk wordt afgestoken van op de Citadela van Buda en vanaf pontons over de gehele Donau vanaf de Citadella tot het parlementsgebouw. En kilometers lang spektakel!
Eind augustus is het al schemerdonker in Hongarije, zodat ze zo vroeg hun vuurwerk kunnen afsteken. Vanaf de Batthyány tér heeft men een goed zicht op het vuurwerkspektakel. Vanaf de Kettingbrug (Széchenyi Lánc-hid) valt over de hele lengte van de brug, een vurige waterval van vuurwerk in de rivier. Heel dit vuurwerkfestival wordt om 21.30 uur afgesloten met hier en daar nog naknallers. Daarna gaan de Hongaren, wat ze al eerder in de dag al hadden gedaan, verder feesten in de bars, cafés en op de overvolle terrassen, want de avonden zijn nog zwoel.