Eger

Egerszalók

Het thermaalbad van Egerszalók is verrukkelijk. In de loop van 2007 is het nieuwe bad opengegaan en is het een oord geworden met zowel speel- als thermaalbaden in allerlei soorten, maten en temperaturen.Karakteristiek is de kalkberg die vanaf 1960 is ontstaan bij de bron. Men was op zoek naar olie in dit gebied en deed daarvoor enkele boringen. Uiteindelijk stuitte men op een warmwaterbron die sedert die periode een continue stroom van 80 graden heet water geeft.
csendulo

Csendülő

Csendülő is een erg leuke tent om gezellig wat te drinken of van één van hun concerten te genieten. Feestje te vieren? Zeker doen!  Csendülő op Facebook: https://www.facebook.com/csenduloWebsite: www.csendulo.hu
szepasszonyvolgy306

Szépasszony-völgy

Ofwel: ‘Tal der schöne Frauen’.Heerlijk om op een zomerse namiddag rond te slenteren en heerlijke wijntjes te proeven. Iets wat wij Nederlanders niet kennen: de jonge Egri Bikavér drink je licht gekoeld. Heerlijk!
egerbazilika

Basiliek

Ligt recht tegenover het Lyceum. Ga even kijken of er orgelconcerten zijn! Het orgel is het mooiste van heel Hongarije.
doboutcaeger

De stad zelf

De straatjes van Eger zijn erg leuk. Het is een prima te overzien centrum, waarbij ieder straatje weer leuk is. Genoeg tentjes om te gaan zitten om wat te eten of drinken.
burchteger

De Burcht

De Burcht van Eger speelt een belangrijke rol in de Hongaarse geschiedenis. Het is hier waar slechts enkele duizenden inwoners (mannen, vrouwen en kinderen) de strijd om de stad opnamen tegen een overmacht van Turken. De Turken sloegen op de vlucht en de Hongaren wonnen!Hier ontstond de mystiek van de rode wijn uit Eger: het stierenbloed (Egri Bikavér). Toen al het eten en drinken tijdens de slag tegen de Turken op was, hebben de vrouwen alles wat drinkbaar was gemengd en aan hun (strijdende) mannen gegeven. De rode kleur van de wijn die erbij zat bleef in hun baarden hangen. De Turken dachten dat de mannen stierenbloed hadden gedronken en volgens overlevering was iemand die stierenbloed had gedronken onoverwinnelijk geworden. Hierop zijn de Turken op de vlucht geslagen. Ieder lagere school kind komt met zijn/haar school minimaal één keer naar Eger om de Burcht te bezoeken.
minoriten

Minoriten Kerk aan het Dobó tér

Erg mooi gebouw op een plein met een geweldige entourage. Vanaf het plein kijk je namelijk ook op De Burcht. De kerk is van binnen erg mooi, maar doordat er relatief weinig lichtinval is, komt dat helaas niet tot zijn recht.

Weg van Miskolc naar Eger door het Bükk-gebergte

Mooi om te rijden is de weg van Miskolc naar Eger door het Bükk-gebergte. Meer dan 50 kilometer volstrekte rust en prachtige uitzichten.
Lyceum

Lyceum en Camera Obscura

Daar moet je gewoon binnenlopen.In de centrale hal ga je direct rechtsaf en volg de bordjes ‘Camera Obscura’. Wellicht krijg je wat vreemde blikken van studenten, maar stoor je daar vooral niet aan. Op de 5e verdieping is een tentoonstelling van allerlei sterrenkundige apparatuur. Leuk, maar ik loop er niet zo warm van. Dan mag je naar de 6e en 7e verdieping. Op de 6e kun je naar buiten en heb je een prachtige blik over de stad (vanuit de andere kant als De Burcht).Op de 7e staat de Camera Obscura. Nou wist ik ook niet zo goed wat ik me daar bij voor moest stellen, maar simpel gezegd is het een spiegel zoals in een periscoop, die zijn beeld via een lens op een witte tafel projecteert. Die witte tafel staat wel in een verder volstrekt donkere ruimte. Op die tafel zie dan het gewone straatbeeld en mensen die honderden meters verderop lopen, lopen op die tafel! Draai het spiegeltje en je ziet een ander deel van de stad.Een héél simpel principe, maar wel erg leuk! Mag je niet missen!