Kasteel van Graaf Andrássy in Tiszadob

andrassy castle tiszadobHet was een voormalige minister van buitenlandse zaken van Oostenrijk-Hongarije, Gyula Andrássy, die in 1880 in Tiszadob op een heuvel in de buurt van de rivier de Tisza een kasteel liet bouwen naar het voorbeeld van de Franse kastelen aan de Loire. Achter dit kasteel liet hij ook een Engelse tuin aanleggen met een buxus-labyrint.

Het kasteel van graaf Andrássy, een van de meest indrukwekkende gebouwen van noord-oost Hongarije, heeft nu de poort heropend voor bezoekers na grootscheepse restauratiewerkzaamheden, een exacte reconstructie van het kasteel, uitgevoerd tussen 2011 en 2014. Het renovatieproject werd gefinancierd door zowel de Hongaarse overheid als de Europese Unie.

Er zijn permanente en tijdelijke tentoonstellingen, en kamers en zalen met antieke objecten uit de begintijd van het kasteel. Het kasteel in Tiszadob is onderdeel van de zogenaamde Andrássy Culturele Route, een kastelenroute langs vijf historische kastelen die alle verband houden met de Andrassy-familie en mogelijk op de UNESCO Werelderfgoed lijst zal worden geplaatst.

Tiszadob, Bocskai Street 59.
Andrássy-Kastély Museum
Tel: 42/722-551
GPS: 48.017056 / 21.173933