Pörkölt (Hongaarse goulash)
Natuurlijk maak je een keer échte Hongaarse goulash (pörkölt) in de stoofpot (bogrács) in de tuin. In het Hongaars wordt goulashsoep ‘gulyás leves’ genoemd en de goulash is ‘pörkölt’. Hierbij het échte Hongaarse goulashrecept (pörkölt). By-the-way: alle Hongaren zeggen dat zij het échte recept hebben, het is bijna een goulash-wetenschap!
Hét recept
- 2 kilo halsstuk snijden in mondgrote stukjes (is met brood of nockli een avondmaaltijd voor 5 à 6 personen)
- een even groot volume gesneden uien als de volume van het vlees
- 2 paprika’s
- 3/4 van een groot blikje tomatenpuree
- 50 gram ietwat pittigere paprika
- beetje kummel
- 300 gram gerookt spek in blokjes
- zout
- knoflook
Gerookt spek (ook de zwoerd) in de pan en wachten totdat het vet eruit is. Spekjes en zwoerd uit de pan halen. Uien en paprika bakken in het vet, vlees en kruiden en water toevoegen en 2 à 2½ uur boven het vuur laten pruttelen. Zorg dat vlees en groenten nét onder het vocht staan.